Masszázs típusok

 

Svéd – Frissítő masszázs

 

A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. A masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. A svéd masszázs csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását.

 

Ez a kezelés a legismertebb masszázsok közé tartozik, mert az egész testre kiterjed, az izmok, inak, és ízületek átmasszírozására irányul. Elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat. A svédmasszázs legelterjedtebb fogásai a gyúró, dörzsölő, simító és rezegtető mozdulatok. A simító mozdulatok segítségével egyenletesen eloszlatja a masszázsolajat a testen, ezzel előidézve a test általános ellazulását. Az ezt követő mély simítások mindig a szív felé irányulnak, amik serkentik a vérkeringést és bemelegednek az izmok. Majd a gyúrás a háton, a mellkas felső részén, a lábon és a fartájékon folytatódik. Ez ellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formáit alkalmazzuk, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak és gyorsak egyaránt. A dörzsölés két ujjal történik a test speciális pontjain. A masszázs során a vendég igénye szerint krémet vagy olajat használunk. A kezelés rendszerint masszázságyon történik, de földre terített szivacson, matracon is végezhető.

 

Hatásai:

- fellazítja az izmokat – csökkenti a hát- és gerincfájást – fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a test méregtelenítését – kedvezően befolyásolja az emésztést – élénkíti a vérkeringést, bőrünk visszakapja ruganyosságát – frissít, kondicionál – oldja a stresszt – segít megszüntetni az alvászavarokat – gyorsítja a sérülések utáni felépülést – csökkenti a fejfájást, és általában a fájdalmat.

 

Javasolt:

- reumás megbetegedéseknél – mozgásszervi problémák esetén – ortopéd betegségek kiegészítő kezelésére – rándulások, görcsök és húzódások kezelésére – szívpanaszok és magas vérnyomás kezelésére – tartáshibák korrigálására – izommerevség feloldására – légzési problémák és pszichoszomatikus betegségek gyógyítására.


Sportmasszázs

 

Intenzív erőteljes masszázskezelés, nagy részben svédmasszázs fogásokkal a   sporttevékenységgel együtt járó aktív izom és ízületi munka elő- és utókezelésére.
Sport területén alkalmazott frissítő, bemelegítő, lazító, regeneráló masszázs. Bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatólag hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.
Sport tevékenység előtt: bemelegítő és teljesítménynövelő, izom és ízületi sérülések veszélyét redukáló  hatású.

 

Sport után: lazító, izomláz csökkentő, és az izmokban zajló anyagcserét  segíti elő.


Nyirokmasszázs

 

A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok ahhoz, hogy a vérkeringésbe visszatérjenek; részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A nyirok az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű. Az ún. lymphdrainage serkenti a nyirokkeringést. A nyirokdrenázs megalkotója Dr. Emil Vodder tapasztalataira tudására épül, valamint a Kínai meridián masszázs alapvető technikáit ötvözi és foglalja magába. Első alkalommal 1932-ben alkalmazták (Dr. Emil Vodder), azóta állandóan fejlesztik a módszert.

 

Kivitele: Az alapfogás a hüvelyk- és négy másik ujjal, a laza mozgás, csuklóból történik. Körző mozgással fokozatosan egyre erősebben, majd csökkenően, masszázsszerűen, 1-3 másodpercig tartóan, a nyirokfolyás irányát követve végezzük. Alkalmazása: Hatásosan támogatja az átmeneti, átállási állapotokat. Alkalmas kezelés műtétek után kialakuló nyirokduzzanatokban (pl. emlőamputáció utáni duzzadt kar), balesetekben (vérömleny, csonttörés); thrombosis után kialakult, valamint gyulladásos eredetű duzzanatokban, a központi idegrendszer, a belső szervek funkcionális zavaraiban, menstruációs fájdalmaknál. Alkalmazhatjuk továbbá testsúly csökkentésre, belgyógyászati problémák kezelésére, ízületi és mozgásrendszeri problémák oldására, sérülések utó-kezelésére.  A nyirok masszázst Európában nagyon sokáig nem fogatták el, mivel az orvosok és a masszőrök számára nem volt elfogadott, engedélyezett a nyirokcsomók stimulálása és masszírozása. A drenázs szó a legmegfelelőbb összefoglalóan erre a masszázs tevékenységre mert jelentése víztelenítés, váladék – és folyadék elvezetés. A manuális nyirokdrenázs tudományosan bebizonyított és elismert kezelő eljárássá vált. Amely azóta önálló terápiává vált.

 

Hatásai: a pangó nyirokfolyadék elvezetése, és ezzel a duzzanatok csökkenése. Felgyorsult méregtelenítés. Megerősödő immunrendszer. Az öngyógyító folyamatok beindítása és felgyorsulása a szervezetben.

 

Ellenjavallatok: kezeletlen pajzsmirigy betegség, daganatos betegségek, szívelégtelenségekhez társuló ödémák esetén, és következőkben részletezett általános masszázsra vonatkozó egyéb általános ellenjavallatok érvényesek.


Tibeti masszázs

 

A masszázs az érintés kölcsönhatása, a kéz kapcsolata a testtel, ugyanakkor nem csak a bőrfelületet érinti, hanem az izmokat, a csontokat, a vér és nyirokkeringést is, sőt egy alapos masszázs az ember egész lényét áthatja. A teljes testmasszázs tetőtől-talpig, elöl-hátul az összes izomra jó hatást gyakorol.

 

A tibeti masszázs több ezer éves múltra tekint vissza. A masszázs során a vendég fizikailag és lelkileg is feltöltődik, hiszen a jó masszázs során nem csak a test, hanem a lélek is regenerálódik.

 

A tibeti masszázs egy tradicionális, Távol-keleti masszázsfajta. Technikájában teljesen eltér a hagyományos masszázsok technikájától, mert a kezelés során nem vesznek igénybe olajat, masszázs krémeket és nem a tipikus nyomó, gyúró, ütögető fogásokat alkalmazzák.

 

A tibeti masszázs célja, hogy a testben biztosítsa a szabad energia áramlást, feloldja a fájdalmakat és a merevségeket, létrehozva ezzel egy rugalmas, hajlékony, elengedett, lazult állapotot. A szakember az izmokat, ízületeket különféle testhelyzetekben nyomja és nyújtja. Jótékony hatásai:

  • méregtelenít
  • frissít
  • energetikailag feltölt
  • beindítja a nyirokkeringést
  • normalizálja a vérkeringést
  • javítja a vérnyomást
  • pihentető alvást biztosít az álmatlanságban szenvedőknek
  • hasznos segítség depresszió esetén

A masszázs ruhában történik (száraz masszázs, krém, olaj nélkül) ezért vigyél magaddal vékony pamutruhát. Amire érdemes odafigyelned, hogy az étkezés nem javasolt masszázs előtt másfél órával.

 

A masszázs ellenjavallatai: gyulladások heveny szakasza, láz esetén, fertőző bőrbetegségek, mélyvénás trombózis, infarktus vagy anginás roham esetén, vérzékenység esetén, menstruáció első 2 napja, rosszindulatú daganatos betegségeknél, terhesség alatt csak a 4. hónaptól a 9-ig, friss traumatikus sérülések esetén, instabil pszichés állapot, friss agyi történések után (pl.stroke)


Craniosacralis kezelés (60perc)

 

Cranium – koponya, sacrum – kersztcsont. A kettő között a gerincvelői folyadék közlekedik, meghatározott ritmusban. A csontok mozognak, a craniosacralis ritmusnak megfelelően. Ha erre a rendszerre hatunk és a működése optimalizálódik, akkor az pozitívan hathat az egész szervezetre. Blokkokat old és finom érintésekkel ellazít. A craniosacralis ritmus (6-12 ciklus/perc) teljesen önálló, a fizikai légzéstől független ritmus, mégis a légzés ritmusát közvetíti az agy, az anyagcsere és az érzékelő rendszer felé.

 

A cranio nagyon jól használható gyerekek és felnőttek esetében egyaránt, hiszen a szervezet belső öngyógyító folyamatait támogatja. Kevés kivétellel szinte mindenkinél biztonságosan alkalmazható. Ellenjavallatok: azokban az esetekben, amelyeknél a koponyaűri nyomás változása veszélyes lehet (pl. akut agyvérzés, koponya v. csigolyasérülés akut fázisa, akut agyhártyagyulladás, nyúltagyi sérv, akut medencetörés, Arnold-Chiari szindróma, agykoponya és agyfolyadék nyomászavarai esetén (vízfejűség), friss, nem kivizsgált és kezelt értágulat (aneurizma), súlyos vérzési zavarok, melyeket érinthet az agynyomás finom változása.) A terápia alatt a páciens fekszik. A kezelés nem jár fájdalommal, egy óránál nem tart tovább.
A hatás és a megélés nagyon szubjektív és egyénenként változó. Általánosságban elmondható, hogy a többség megnyugszik, alvás közeli állapotba kerül. Sokan sokféle részletes megélésekről számolnak be, de előfordul, hogy kezelés közben nincs meghatározó élmény. A terápia hatása nem ér véget a kezeléssel. Nincs előírt kezelésszám, probléma és egyénfüggő. Heti rendszerességgel általánosságban 5-8 kezelés jelentős hatást gyakorolhat.


Zsírégető cellulit masszázs

 

A zsírsejtekben lévő méreganyagok eltávolítása a szervezetből, nyirokkeringés fokozása, a méreganyagok szervezetből történő kijutásának gyorsítása, valamint súlyfelesleg esetén a zsírszövet térfogatát csökkentése. Röviden: fogyás, alakformálás.

 

Zsírégető és cellulit masszázsnál kérés szerint speciális fahéjas, koffeines vagy zöldkávés krémet alkalmazok – amelyek a bőr számára értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak és amelyekkel intenzív bőrfeszesítő és energetizáló hatást tudok kifejteni. Maga a masszázs egy nagyon intenzív gyúró, masszírozó mozdulatsorból áll, ami beindítja a nyirokkeringést, a zsírégetést és a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Alkalmanként csak két területet kezelek mivel legalább 10-15 perc szükséges a zsírégetés beindításához (tehát pl. két comb és a fenék két oldalának masszírozása egy órát igényel). Természetesen ha valaki több területet is szeretne kezeltetni, akkor növelhető a masszázs időtartama.

 
Ajánlott heti egy alkalommal a kezelést elvégezni és kúra-szerűen alkalmazni (10 alkalom). Ezen időszak alatt jelentős súlyfeleslegtől lehet megszabadulni, optimális esetben akár 10 kg-tól is (ez egyénenkét változó lehet).

 
Akinek nincsenek plusz kilói, de elégedetlen valamelyik testrészével, például cellulit problémája van, annak megoldást jelenthet ez a kúra, mivel a masszázs azt a célt is szolgálja, hogy a bőr simább legyen és a narancsbőr mértéke jelentősen csökkenjen ami együtt jár a cm-ben mérhető kerületcsökkenéssel is.