Jóga és sielés – készülj a síszezonra jógával II.rész

Jóga és sielés – készülj a síszezonra jógával II.rész

Jóga és sielés – készülj a síszezonra jógával II.rész

Bikram Yoga – csípő

Bikram sorozat asanainak nagy része nyitja vagy nyújtja, összenyomja a csípő ízületeket illetve a körülötte működő izmokat.

Mi a XX.-XXI. Század „ülő kultúrájának” művelői vagyunk.

Ülünk a munkahelyen, étkezés közben, pihenés közben, ülünk az autóban….miközben az emberi test mozgásra teremtetett, ezért is találhatók a legnagyobb izmok a csípő körül.

Fontos, hogy a csípő sokkal többet mozogjon, erős izomzatával stabilizálva és kiegyensúlyozva testünket.

Különösen fontos az erős és rugalmas csípő a síeléskor, hiszen általában a léc élén siklunk. Ehhez pedig finom csípőmozdulat, de nagyon stabil tartás szükséges.

sikép4.Garudasana-sasállás  - nos, ez a jóga póz remekül szemlélteti, milyen a csípőnk általános állapota! A jóga teremben minden második ember képtelen beakasztani a lábfejét a vádlija mögé, mert annyira merev a csípője és merev vagy sérült a térd és bokaízülete. A szalagok túl lazák, vagy kötöttek, a lábizmok az első órákon nemhogy négy, de egy sorozat kitartására sem rendelkeznek elég energiával.

Kitartó gyakorlással szépen nyílik a csípő ízület, rugalmasabbá válik a térd és a boka fejlődik a koncentrációs képesség és nem utolsósorban erősödnek az izmok. 

Amikor a jóga órákon újra elkezd mozogni a csípő, javul az egyensúly, erősebbek lesznek a test tartóizmai, ezáltal könnyebb lesz tartani a felsőtestet, kevesebbet fáj a hát és a váll, ritka vendéggé válik a fejfájás.

 

Jóga – immunerősítés

Síbérlet már lóg a dzsekin, a társaság felcsatolt és elindult a felvonókhoz….te pedig nyomod az ágyat 40C-s lázzal, mert már az első nap megfáztál.

Jóga- tényleg sokkal ellenállóbb lesz a szervezeted, kevesebbszer esel ágynak és nem kapsz el mindent, amit a gyerek hazahoz az iskolából, óvodából.

Jóga? Mi köze az immunrendszerhez?

A jóga kiegyensúlyozott pajzsmirigy tevékenységet, normalizálódott vérnyomást, jól működő emésztést, rendszeres, fájdalommentes menstruációt, nyugodt álmokat adhat, ha rendszeresen gyakorolod. Mindezt azért, mert folyamatosan karbantartja a hormonrendszert, átmozgatja az emésztőrendszert, a mély és folyamatos légzés oxigénnel dúsítja a vért. A Bikram Yogát ráadásul magas hőmérsékleten és páratartalom mellett végezzük. Izzadunk 90 percen keresztül, megszabadítva a testet rengeteg méreganyagtól, segítve ezzel az immunrendszert.

 

Kívül –belül felvértez a jóga és jöhet a síszezon!

 

Néhány asana, ami kifejezetten jó sí tréning – előkészíti a térdet és a csípőt

sikép5.   sikép4.sikép6.

Utkatasana                                           Garudasana      Dandayamana Janusirsasana 

 

sikép7.sikép8.sikép9.

Trikonasana                                 Tadasana                             Padangustasana