Ismerkedj meg más jóga irányzatokkal

Ismerkedj meg más jóga irányzatokkal

Ismerkedj meg más jóga irányzatokkal

 

BARKAN METHODE HOT YOGA

Barkan Yoga a hatha jóga pózaiból építkezik. A hatha jóga egy rendszer, amelynek a testgyakorlatok, azaz asanak, a légzőgyakorlatok, tisztító eljárások és a meditáció is része.
Hatha jóga segítségével alakítjuk testünk, sőt egész életünk egyensúlyát.

aboutjimmypic

Jóga, egy egész életen át végezhető testgyakorlás, ami semmihez sem hasonlítható. Bármikor elkezdhető és egészségi állapotunk sem szab korlátot ennek a testmozgásnak. Az asanak sokasága mindenkinek kínál olyan pózokat, amiket meg tud csinálni.

Erősítjük, nyújtjuk a test minden részét, nyugtatjuk a lelkünket, frissítjük a szellemünket. A Barkan Methode Hot Yoga a sejtek mélyéig hat, oldja a feszültséget, stresszt, segít az egészségügyi problémák megoldásában, a gyógyulásban, megelőzésében, úgymint ízületi problémák, különféle gerincbetegségek, valamint az egyre gyakoribb depresszió leküzdésében.

Miben különbözik a Barkan Yoga a Bikram Yogától ill. egyéb hot yogáktól?
Jimmy Barkan Bishnu Gosh iskolájában tanult, és hosszú évekig Bikram Choudhury vezető oktatójaként működött. Így természetes, hogy az ő filozófiájukat és a hatha jóga elemeit felhasználva alakította ki saját jóga stílusát.
Jimmy Barkan 1981 óta tanít jógát. Tapasztalata alapján ahhoz, hogy értékelhető eredményt érjünk el a jóga gyakorlása során, fontos, hogy legyen egy rendszer, amit következetesen alkalmazunk, egy állandó gyakorlatsor, így egyértelműen érezhetjük a változást kívül és belül. Megállapította ugyanakkor azt is, hogy az állandó jóga gyakorlatok mellett szükség van a változatosságra.
Egyrészt nem fér bele az órába, hogy minden testrésszel ugyanannyit foglalkozzunk, másrészt nagyon jól esik kitekinteni egy kicsit a hatha jóga kínálta széles asana választékra és kipróbálni magunkat más gyakorlatokban is.
Így alakult ki a Barkan Methode Hot Yoga, amiben az állandó rész mellett változtatható blokkok állnak az oktatók rendelkezésére, amiből válogathatnak – koncentrálva pl. egyik órán a csípőre, másik órán a hátra. Ettől egyrészt változatosak, és sokoldalúbbak a sorozatok, akár a vendégek fizikai állapotához is jobban igazíthatók.
Jimmy Barkan megengedi segédeszközök használatát, amennyiben a jógázó fizikai állapota azt igényli, vannak könnyítések a gyakorlatok során, zene szól óra közben és az oktató nem vezényszavakat és utasításokat ad, inkább leírja a gyakorlatot.

Miért van meleg a teremben?
A meleg az izmok hatékony bemelegítését, így a sérülések elkerülését célozza. Ezen kívül fontos szerepet játszik a méregtelenítésben.
Barkan jóga órán a terem néhány C-kal ’hűvösebb’, mint a bikram jóga órán.

Hajlékonyság és jóga örökös dilemmája
A sztereotípia: nem jógázok, mert nem vagyok hajlékony.
Jóga, különös tekintettel a barkan jógára, nem a hajlékonyságot célozza, hanem a test nyújtása közben nyugtatja a lelket, élénkíti az elmét.
Minél kevésbé vagy hajlékony, annál inkább szükséged van a jógára!
A jóga eredményeként leszel hajlékony.