Klimax és jóga (menopauza)

A nők életében 51 év körül jelentkeznek a menopauza tünetei. Vannak, akik különféle egészségügyi problémák következményeként jóval fiatalabb korban élik át ezt az időszakot, súlyosbítva a fizikai tüneteket a lelki krízissel, amit ez a változás jelent. A Bikram Yoga segít csökkenteni a menopauza kellemetlen tüneteit… ehhez persze benn kell maradni a 40°C-s teremben akkor is ha jönnek a hőhullámok! No de ki veszi azt ott észre?

 

Klimax és jóga (menopauza) – nőgyógyászok ajánlásával

 

Dr. Charles Hammond és Lori Bastian a Duke Egyetem professzorai valamint Dr. Christiane Northrup menopauza kutató egyhangúlag támogatják a jógát, mint mozgásformát ebben a nehéz időszakban. Mindannyian egyetértenek abban, hogy a jóga kiegyensúlyozza a hormonháztartást, csökkenti a feszültséget, depressziót, nyugodt alvást biztosít, csökkenti, megszünteti a hőhullámokat, ami a legtöbb nő számára ezen időszak legborzalmasabb velejárója. A jóga mellett a hormonpótlás is meggondolandó.

 

A Bikram Yoga hatása a változó korban (menopauza)

 

A 40 °C-os teremben végzett 90 perces óra nem minden menopauzás tüneteket már átélő nő egyértelmű választása, de Dr. Northrup nagyon ajánlja mindenkinek, aki hajlandó kipróbálni a hot jógát (Bikram Yoga), hiszen remekül nyújtja az izmokat, méregtelenít, stabilizálja a súlyt, csökkenti a vérnyomást és azáltal, hogy az általános egészségi állapot javul, sokkal könnyebb átélni ezeket az éveket.

 

Bikram Yoga és a csontritkulás

 

A csontritkulás, a csonttömeg csökkenése komoly probléma a menopauza időszakában. Egy 2010-es tanulmány e témában publikált eredménye szerint – ami a Chinese Medicine-ben jelent meg – a rendszeresen bikram jógázó nőknél a csontok ásványi anyag sűrűsége javult. A kutatásban résztvevő, a menopauzát megelőző időszakban levő hölgyek, három éven keresztül, heti három Bikram Yoga órán vettek részt. Csontröntgent végeztek a az induláskor és a lezáráskor is. A folyamat végén végzett röntgen szerint a bikram jógázó csoportban résztvevő hölgyek csontsűrűsége meghaladta azon egészséges hölgyek csontsűrűségének átlagát, akik nem bikram jógáztak.

 

Bikram Choudhury ajánlása

 

Bikram szerint, ha 60 napig minden nap bikram jógázol, teljesen átalakul a tested, a lelked, megváltozik az életed. Mielőtt bárki úgy dönt, hogy elkezdi a Bikram Yogát és súlyosan cukorbeteg, komoly légzési és keringési problémákkal küzd, mindenképpen konzultáljon az orvosával, hiszen a meleg terem lehet, hogy túl nagy kihívás egy legyengült szervezetnek. Az viszont ne tartson senkit vissza a Bikram Yoga élményétől, hogy régen, vagy egyáltalán nem sportolt semmit. Ez nem akadály. Az első óra előtt érdemes elolvasni a kiválasztott stúdió web oldalán található információkat, érdeklődni szóban, írásban, és ha megszületett a döntés, sokat inni, kellően hidratáltan érkezni a Bikram Yoga órára.

 

Klimax és jóga: egy érintett vallomása

 

„Egy magánéleti válság kellős közepén kezdtem bikram jóga pályafutásom. A menopauza minden tünete – krónikus álmatlanság, hőhullámok, anyagcsere zavarok, elhízás, pánikrohamok keserítették az életem. A legrosszabb az volt, hogy kilátástalannak éreztem a helyzetem, semmi és senki nem tudott rajtam segíteni. Úgy éreztem, nincs veszíteni valóm, kipróbálom a rettenetesnek tűnő Bikram Yogát, amiről mindenki csak jókat mondott, nem titkolva, hogy nem a legkönnyebb mozgásforma. Néhány hónapos rendszeres Bikram Yoga után a tüneteim kezdtek enyhülni majd lassan megszűnni. Mindez két évvel ezelőtt történt. Mondhatnám, hogy csoda történt, de nem lenne igaz, mert ÉN ÉS A BIKRAM YOGA tettük rendbe a testem és a lelki életem. Nehéz leírni, mit is ad a Bikram Yoga… mindenesetre nem összehasonlítható azzal amit egyéb jógaórákon élünk meg. A fókusz a fizikai állapot javításán van, de azáltal, hogy elkezdünk tudatosan élni a testünkben, megtanulunk sok vizet inni, méregteleníteni, koncentrálni, koncentrálni a fontos dolgokra… egy kicsit másként látni a világot.”

 

Ismerősek a fentiek? Gyere el a Bikram Yoga Újpest stúdióba, nézz körül és kérdezd meg a hasonló korban levő hölgyeket! De a legjobb, ha megtapasztalod saját magadon. Mielőtt megvennéd a következő csodaszert – amitől a hirdetések szerint – garantáltan megszűnnek a rémes tüneteid, inkább gyere el hozzánk és jógázz velünk hetente többször néhány hónapon keresztül. Nem fogsz csalódni.