Bikram Yoga

A Bikram Yoga története

Bikram szerint: „Ha követed az instrukcióim, és az általam összeállított gyakorlatsort a tőled telhető legjobb színvonalon végzed – jobb, egészségesebb és békésebb életed lesz.” Bikram Choudhury a nemzetközi Bikram’s Yoga College of India alapítója.Kalkuttában született 1946-ban. Bikram 4 éves korában kezdett jogázni Bishnu Gosh mesterrel, aki kora legelismertebb jogija volt. Bishnu Gosh a népszerű jógakönyv ( Egy jógi önéletrajza) szerzőjének, Paramahansa Yoganandának az öccse volt.

A hetvenes évek elején súlyemelőként súlyos térdsérülést szenvedett. A nyugati orvosok azt mondták Bikramnak, soha többé nem fog járni. Ez nem volt elfogadható alternatíva számára, így visszatért Bishnu Gosh iskolájába, mert meggyőződése volt, hogy a mestere tud segíteni rajta. 6 hónappal később a térde rendbe jött.Gosh egy ünnepelt természetgyógyász volt, aki elsőként tudományosan dokumentálta a jóga gyógyító hatását a humán gyógyászatban. Később Bikram kidolgozta a 26 gyakorlatból álló sorozatot, amely kortól függetlenül, bárki által végezhető.

E 26–os sorozat meghatározó gyógyító erővel bír a testre és lélekre.Bikram milliók számára nyitotta meg az egészséges élet útját szerte a világon.

bikraam_ch

Mit jelent a Hot Yoga kifejezés?

A BIKRAM YOGA  

A Bikram Yoga az egyetlen eredeti hot (meleg) jóga.

  A Bikram Yoga egészségügyi hatása  

  • Méregtelenít
  • Rugalmasabbá és harmonikussá teszi a mozgást
  • Segít a fogyásban
  • Izomtónus növelő
  • Erősíti az immunrendszert
  • Edzésben tartja a szív- és érrendszert
  • Javítja a koncentrációt
  • Fejleszti a kitartást és állóképességet
  • Növeli az életerőt

  Miért van meleg a teremben?  

A jóga átformálja a testet kívül-belül. Mielőtt nekilátnánk a formázásnak, fel kell melegíteni, meg kell „lágyítani”, hiszen csak a meleg test rugalmas. A melegítés után indulhat bármilyen formázás.

A Hatha jóga megtisztítja a mirigyeket és szerveket a méreganyagoktól. A keringési és légzőrendszer segítségével, természetes módon átöblítjük a testünket. A jóga segítségével táplálékot juttatunk minden egyes sejthez, biztosítva azok működőképességét, így megőrizve testünk egészségét. A meleg felgyorsítja a méregtelenítési folyamatot. Amikor izzadunk, a bőrön keresztül távoznak a méreganyagok a testünkből.

A jóga gyakorlás során nemcsak a szervezet oxigén ellátottsága javul, de megtanuljuk, hogy kell hatékonyan felhasználni ezt az oxigén mennyiséget – megtanulunk lélegezni, megismerkedünk a Pranayamával.

Pranayama   – szankszrit szó, jelentése az életerő kiterjesztése. A szóösszetétel első része: prána – jelentése életerő, különös tekintettel arra, amire a légzés által teszünk szert. Második része: ayama – jelentése kiterjeszt, elnyújt, meghosszabbít.

A Bikram Yoga segít néhány krónikus betegség tüneteinek csökkentésében, mint például a pajzsmirigy működési rendelleneségei, izületi gyulladás, keringési problémák.