Bikram Yoga Újpest és a Csapat

Bikram Yoga Újpest és a Csapat

Bikram Yoga Újpest és a Csapat

bikramyoga2_ujpest_150117_nmcs_065

Tegnap volt a Bikram Yoga Újpest 2. születésnapi bulija.
Amikor a köszöntőm szövegén gondolkodtam, folyamatosan a közösség járt a fejemben. Az a közösség, amely ebben a jóga stúdióban formálódott.


A jógáról írók, vagy a különféle jóga stúdiók honlapjai tele vannak a jóga szó magyarázataként unalomig ismételt sztereotípiával, miszerint a jóga a test és szellem egysége és hasonlók.
Magyarországon, Európában, sőt a nyugati világban a jógát a hatha jóga, a jóga irányzatok közül a test egészségére fókuszáló ágazatával azonosítják. Maga a jóga ennél sokkal több, sőt ez a jóga filozófiának nem is a meghatározó alkotóeleme.
Én nem értek az igazi jógához. Sőt a hatha jógán belül is egy nagyon speciális – egy igazi jógi által valószínűleg megkérdőjelezhető – hot jóga irányzat lelkes követője vagyok.
Bikram Yoga egy nagyon komoly test terápia, plusz még valami más, amit nehéz megfogalmazni. Az évek során több stúdióval is megismerkedtem. Általánosságban megállapítható, hogy a jóga stúdiók vendégköre eltér a fitness stúdiókétól. Más a szemléletük a jógázóknak. A test esztétikuma mellett sokkal inkább hangsúlyos a test egészsége és a belső harmónia, a nyugalom.
Nyilván elfogult vagyok a saját stúdiómat, a Bikram Yoga Újpestet illetően, de a visszajáró vendégektől hallottak megerősítik a bennem élő képet.
Azért is szeretnek nálunk jógázni, mert befogadó a társaság. Az emberek beszélnek egymással az öltözőkben, a recepción, barátságok születnek. Egyre több a részvevő a stúdió által szervezett közösségi programokon. Kortól, társadalmi hovatartozástól, anyagi helyzettől függetlenül szövődnek a szálak.
Együtt jógáznak, egyeztetik, mikor jönnek. Jógáznak és közös élményeik vannak. Jógáznak és nevetnek. Jógáznak és megnyugszik a zaklatott lelkük. Jógáznak és észrevétlenül választ kapnak a napok óta nyomasztó gondokra. Bejönnek feszülten, stresszesen az egész naptól, jógáznak majd bekapcsolódnak a beszélgetésbe a recepción…azon veszik észre magukat, hogy ellazulva, valami teljesen más témába merülve beszélgetnek és kisimultak kívül, belül.
Örömmel és megnyugvással nyugtázzák, hogy másnak is hasonló élményei voltak az első órákon és lelkesen jönnek vissza.
Mindenki segítőkész. Mindig mindent megoldanak. Nekem is rengeteget segítenek.
Minden nap öröm bemenni. Szeretek mindenkit a nevén szólítani. Sok emberrel ismerkedtem meg a két év alatt….és ez még csak a kezdet. Szeretem a vendégeimet.